Szent Benedek Zarándoklat 2008

Több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza két, egymástól független zarándoklat, a Pannonhalmától Tihanyig vezető Szent Benedek Zarándoklat, illetve a Mária-tisztelet jegyében évenként más-más helyszínen megtartott Mária zarándoklat.

A Pannonhalmától Tihanyig, a Bakonyt és a Balatonfelvidéket átszelő, mintegy 125 km-es gyalogos zarándoklatot az első években néhány fiatal tette meg Arnold testvér vezetésével. Az utóbbi években ezután egyre többen csatlakoztak a lelki élményekben gazdag, fizikai fáradságot sem nélkülöző gyalogos menethez.
Tavaly 47-en, az idén 73-an jártuk végig a két szent hegy közötti távolságot, imádsággal, csendes gyaloglással, elmélkedéssel egybekötve. Mint említettem, az első években szinte kizárólag fiatalok vettek részt a zarándoklatokon, az utóbbi években a 60 felé tartó korosztály is megjelent, és gondmentesen végigjárta a fizikai megterhelést is jelentő hosszú kilométereket.

A megérkezés Tihanyba július 11-én, Szent Benedek nyári ünnepén a kora délutáni órákban történt, amikor a fehér pólóba öltözött zarándokokat harangzúgás mellett Richárd atya fogadta. Az idén a zarándokok csaknem megtöltötték a Tihanyi Apátsági templom szentélyét.

A búcsúzáskor a fáradtság mellett már csak mindenki jelezte, hogy jövőre is részt vesz és végigjárja a Bakony és a Balaton-felvidék útjait.

(…)

Dr. Jobbágy Lajos

(BDSz Hírlevél 2008/2.)