Jelentkezés

Kedves zarándokútra készülő testvérünk!

Szeretettel hívunk a 2024. évi Szent Benedek Zarándoklatra!

Már várjuk, hogy idén is útra kelhessünk együtt és átélhessük Isten jelenlétét az életünkben és a közösségünkben. A zarándoklás egyben lemondás is az otthon nyújtotta kényelemről és a megszokásainkról. Nagy kihívás egy ekkora közösségbe belecsöppenve annak részévé válni: együtt mozogni, lépni, lélegezni. Add át magad ennek az élménynek! Ebben támaszkodhatsz a szervezőkre, akik vezetik a zarándoklatot. Ha figyelmünkkel kapcsolódunk egymáshoz, az simábbá teszi az utunkat.

„hogyan történhet meg ez?”

Idén Jézus és Nikodémus párbeszédét (Jn 3,1-21) választottuk vezérfonalnak a tanításokhoz. Az úton átélhetjük, hogy ezek az igék bekopogtatnak a szívünkbe, megszólítják félelmeinket és vágyainkat, közelebb visznek magunkhoz és egymáshoz.

A korábbi években volt, hogy akár 150 fős közösséggel is zarándokoltunk, 10-75 év közöttiek vegyesen. Annak érdekében, hogy idén is nagyobb zökkenők nélkül, balesetmentesen tehessük meg az utat, kérjük, fogadd jó szívvel a kialakult kereteket csakúgy, mint régi és új társaidat.

Menetrend

Találkozás: július 5-én pénteken, 10 és 12 óra között a győri bencés gimnáziumban (Széchenyi tér 8, bejárat a tér sarkán), a zarándoklat napközi imaórával és ebéddel kezdődik, majd következnek a bevezető tájékoztatók, a szervezők bemutatkozása, kiscsoportok megalakulása stb. (Ha esetleg valamiért mégsem tudnál időben megérkezni, mindenképp jelezd nekünk. Ebéd után legközelebb csak 17:30-kor fogsz tudni csatlakozni.)

Július 11-én 18 órakor együtt veszünk részt az ünnepi szentmisén. Másnap is van még közös programunk, de megértjük, ha ezen már nem tudsz részt venni (ha így lenne és még nem jelezted volna, tedd meg minél előbb). 11 óra körül búcsúzunk el egymástól. 

A zarándoklatra időközben becsatlakozni nem lehet, csak annak a jelentkezését tudjuk elfogadni, akinek az életébe belefér, hogy Győrtől Tihanyig velünk tart. [miért?]

Szállás, étkezés

Az út során többször le kell mondanunk olyan kényelmi szempontokról, amik otthon vagy egy panzióban adottak. A tisztálkodás általában egy gyors zuhanyzást jelent, az éjszakai szálláshely pedig többnyire iskolai tornateremben vagy ahhoz hasonló helyen van.  Ezért az alváshoz polifoamra vagy más derékaljra, illetve hálózsákra is szükséged lesz. A bátrabbak sátorral is készülhetnek, de ezt nem minden szálláshelyen van lehetőség használni. Ahol ez megoldható, a zarándoklat alatt fiúk és lányok külön alszanak.

 • július 5. Győr: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium kollégiuma
 • július 6. Pannonhalma (26,5 km): Bencés Gimnázium kollégiuma
 • július 7. Bakonyszentlászló (24,5 km): iskola tornaterem, aula
 • július 8. Bakonybél (20,9 km) : monostori közösségi ház és vendégház
 • július 9. Veszprém (29,1 km) : Davidikum Kollégium
 • július 10. Tótvázsony (23,5 km): iskolai tornaterem
 • július 11. Tihany (16,4 km): bencés iskola terei

Napközben közösen, magunknak készítjük elő az étkezéseket, este a szálláshelyen kapunk meleg ételt. Az ételérzékenységekre és speciális igényekre a körülményekhez képest igyekszünk figyelni: ahol főznek ránk, ott ezeket előre jelezzük, a többi étkezésre pedig ennek megfelelően vásárolunk. Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amiket a kisebb településeken nehéz beszerezni, javasoljuk, hogy hozz magaddal.

Segíts nekünk!

A zarándoklatnak nincs külön háttérszemélyzete, a szükséges teendőket és egymás szolgálatát (reggeli, ebéd, pakolás, stb.) a jelenlévő zarándoktársak látják el a szervezők vezetésével. Az alábbi feladatoknál különösen is számítunk szakavatott segítségre:   

 • A csapatot kísérő teherszállító autókhoz lehet jelentkezni sofőri szolgálatra, B kategóriás jogosítvány elegendő. Ez nem veszi igénybe az egész napot, kb. 2-3 óra egy alkalom, utána csatlakozhatsz a többiekhez.
 • Kérjük, ha tudsz egészségügyi szolgálatot vállalni (túra-sérülések, kullancsok, stb.), azt is jelezd a jelentkezéskor!

Jelentkezés

A zarándoklatra csak a honlapon keresztül lehet jelentkezni, 2024. május 31-én 24:00 óráig. A jelentkezési határidő lejárta után gyakorlati tanácsokat is adunk a felkészüléshez.

A zarándoklat költsége diákoknak 40 000 Ft, a többieknek 45 000 Ft[miért?], amely fedezi a szállást, a napi háromszori étkezést meleg vacsorával, a kisbuszos kíséretet, és az ima- és programfüzetet. Ha ez gondot okozna (pl. egész családdal jönnétek), írj nekünk!

A zarándoklat költségét a jelentkezés után 5 napon belül, átutalással kérjük rendezni, az alábbi adatokkal:
10700031-04072306-51800004 (IBAN HU32107000310407230651800004)
Pannonhalmi Főapátság
Közlemény: SZBZ 2024 jelentkező(k) neve

A póló idén is pontosan ugyanolyan lesz, mint az elmúlt években, így már csak annak készítünk, aki kifejezetten kéri, ennek 2500 Ft a plusz költsége.

Lemondás

Kérjük, ha mégsem tudsz velünk tartani, minél hamarabb jelezd nekünk, hogy a valós létszámra tudjunk készülni. Ha ezt június 15-ig megteszed, a teljes befizetett összeget visszautaljuk. Utána már csak 5000 Ft-tal kevesebbet fogunk tudni visszaadni az előzetes költségek (lefoglalt szállások és étkezések, bevásárlás, legyártott pólók/füzetek stb.) miatt. Július 4. utáni lemondásnál nem tudjuk visszafizetni a részvételi díjat.

A jelentkezési lap kitöltése és a részvételi díj átutalása után egyelőre nincs további teendőd. Júniusban jelentkezünk a részletekkel, addig is lentebb találsz némi információt a felkészüléshez. Az esetleges további kérdésekre itt találhatsz választ, de bátran kereshetsz minket a lenti címen is.


Hogyan készülj?

Testben

A zarándoklaton naponta megtett távok minden egészséges felnőtt számára teljesíthetők, de a nyári meleg, a Bakony domborzata és az egymást követő fárasztó napok nehezítik a helyzetet. Mérd fel saját egészségi állapotodat, állóképességedet, és szükség esetén készülj túrabottal, krémmel, gyógyszerrel, segítőtársakkal, imával. A kísérő kisbuszt is bátran igénybe lehet venni, a benne utazók nagy segítségére lehetnek a többieknek. Fontos a megfelelő felszerelés is (lásd lejjebb), ha nem túrázol rendszeresen, próbáld ki előre a cipőd és hátizsákod.

Lélekben

“Segít, ha az elején lelkedben elbúcsúzol attól, ami épp foglalkoztat. Amikor imádkozni kezdesz, lépj ki a mindennapi élet sodrásából. Hagyd azt, ami megoldásra vár, amibe bele vagy merülve. Tedd félre a hétköznapi élet dolgaival való foglalkozást.

De segít, ha előbb számba is veszed ezeket. Miből is szakadtál ki, mit hagytál abba, hogy most imádkozni tudj? Mit hozol magaddal, mi foglalkoztat? Mi tart vissza attól, hogy jelen legyél, és mi motivál, hogy magadra vedd ezt a gyakorlatot? Mi mocorog a lelkedben? Mi fontos számodra, mi érint meg, amivel jó lenne, ha az ima következtében történne valami? Bár nem ezzel akarsz foglalkozni, mégis jó, ha tudod, mire szeretnél választ, vagy mit szeretnél tisztábban látni.

Szent Ignác is ezt javasolja előkészítő imaként: “Minden elmélkedési óra előtt formáld szóba, amit kérsz, amit szeretnél.”

Érkezz meg. Az ima idejére búcsúzz el szeretteidtől, feladataidtól, emlékeidtől, gondjaidtól, terveidtől. Nem mintha nem lennének fontosak, hanem épp mivel fontosak, ezért szeretnél megújulva visszatérni hozzájuk.

Nehezen fog mindez menni, ha a telefonodat nem kapcsolod ki.

Engedd el azt, amivel nincs szándékod foglalkozni, érkezz meg oda, ahol vagy. Testeddel, lelkeddel.”

(Mustó Péter SJ: Csendben születik az élet)

A fenti szöveg ugyan a csendes meditációról szól, de mint a jelenlétben töltött, Istennek szánt idő, a zarándoklat is hasonló helyzet a számunkra.

Mire lesz szükséged?

A zarándokcsapatot teherszállító jármű kíséri. Csak a legszükségesebb dolgokat hozd magaddal, akkora csomagban, amit kézben vagy háton pár kilométeren keresztül magad is vinni tudnál. A kísérő jármű befogadóképessége korlátozott, téged pedig nem a ruhatáradért (sminkedért) szeretünk, hanem mert olyan vagy, amilyen.

 • Alváshoz: pizsamának pamut ruha, pl. tréningruha, vagy póló és boxeralsó. Hálózsák és izolír (polifoam, laticel). Sátor, ha abban szeretnél aludni.
 • Tisztálkodáshoz: Tisztasági csomag: fogkefe, fogkrém, szappan, sampon, dezodor, törülköző, papucs. Jó, ha minden kicsi, vagy csak kevés van a flakonban.
 • Evéshez: bicska, konyharuha, strapabíró pohár, kulacs – ezeket használva kevesebb hulladékot termelhetünk.
 • Ruházat: 5-7 póló, 7 db alsónemű, 7+ pár zokni, rövidnadrág (esetleg szoknya), hosszúnadrág, pulóver, váltócipő (szandál). Eső esetén: esőkabát, hideg esetén: meleg ruha, meleg esetén: szellős ruha, fürdéshez: fürdőruha.
 • Okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, védettségi igazolvány, TAJ kártya, jogosítvány. 
 • A 18 éven aluliaktól ezt a szülői nyilatkozatot is kérjük kinyomtatva és aláírva.
 • Egyéb: Egy válltáska vagy kicsi hátizsák, amiben a vizet, poharat, bicskát hozod, ez nem feltétlenül szükséges mindenkinek, 2-3-an össze lehet állni. Zsebkendő, WC papír. Ha szükségét érzed: rózsafüzér, Biblia vagy Újszövetség. Napló+toll, ha írni szeretnéd, hogy mi történik veled. Fényképezőgép+elem, ha fotózni szeretnél. Pénzre gyakorlatilag nem lesz szükség, csak az útiköltséghez, és ha valami emléket szeretnél vásárolni magadnak.

Mire nem lesz szükséged?

A zarándoklat Istennek felajánlott idő, amelyben igyekszünk félretenni hétköznapi rutinunkat, megszokásainkat, függőségeinket; hogy figyelmünkkel visszatérhessünk Hozzá. Ebben az imádság különböző formái, a társak közössége és a minket körülvevő teremtett világ is segíthet bennünket, ha tudunk valóban jelen lenni.

Ezért javasoljuk, hogy mobiltelefonodat az úton ne használd; sőt, ha megteheted, ne is kapcsold be a zarándoklat alatt[miért?]. Ezt érdemes előre tudatni a hozzátartozóiddal, hogy ne érje őket váratlanul. Ha bármi baj lenne valakivel, azonnal értesítjük a jelentkezéskor megadott személyt.

Emellett bátorítunk az olyan függőségekről való lemondásra is, mint például az alkohol, a kávé vagy a dohányzás. Hosszú évek tapasztalatából látjuk, hogy ez mind lehetséges és épülésünkre szolgál.

Gyakorlati jótanácsok

 • Legyen jó, kényelmes cipőd (semmiképpen sem új)! A bakancs jól fogja a bokát, de ha nincs, vagy nem abban szoktál kirándulni, jó lehet a sportcipő, vagy a strapabíró szandál is.
 • A zarándoklat előtt vágd le a körmödet a lábadon!
 • Hozzál magaddal zsíros, hámképző krémet (pl: körömvirág kenőcs, de a disznózsír is jó, fontos, hogy a doboza jól zárjon), amivel reggelenként bekenheted a lábadat! Így a cipőd és a zoknid nem dörzsöli ki a bőrödet. Be kell kenni: sarok, lábujjak köze, talp bütykei, esetleg ágyék, combok dörzsölődésénél.
 • Hozzál magaddal ragtapaszt arra az esetre, ha mégis vízhólyagok nőnének a lábadon! Létezik speciális vízhólyag ragtapasz.
 • Hozzál magaddal kalapot, sildes sapkát vagy kendőt, ami megvéd a napszúrástól!
 • Hozzál magaddal naptejet, ami megvéd a leégéstől!
 • Legyen nálad kulacs vagy flakon, amiben vizet hozol magaddal, és újra tudod tölteni!
 • Ha van olyan gyógyszer, amit szedned kell, ne felejtsd otthon!
 • Sokan használnak különféle túrabotokat, ezek tehermentesítik a lábat, ami egy ilyen hosszú úton könnyebbséget jelent. Természetesen a legegyszerűbb fahusáng is megteszi. 
 • Ha hosszúnak és fárasztónak érzed az egész napos gyaloglást, délelőtt sokat tudsz segíteni a vásárlásban és az ebéd előkészítésében való részvétellel.
 • Autóvezető szolgálatra is délelőtt van nagyobb szükség, utána az útvonaltól függően tudsz csatlakozni a többiekhez (B kategóriás jogosítvány elegendő; kisbuszt, furgont kell vezetni).

Nagyon várjuk a találkozást és a közös utat! Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan!

a szervezők