Jelentkezés

Kedves zarándokútra készülő testvérünk!

Szeretettel hívunk a 2023. évi Szent Benedek Zarándoklatra!

Már várjuk, hogy idén is útra kelhessünk együtt és átélhessük Isten jelenlétét az életünkben és a közösségünkben. A zarándoklás egyben lemondás is az otthon nyújtotta kényelemről és a megszokásainkról. Nagy kihívás egy ekkora közösségbe belecsöppenve annak részévé válni: együtt mozogni, lépni, lélegezni. Add át magad ennek az élménynek! Ebben támaszkodhatsz a szervezőkre, akik vezetik a menetet. Ha figyelmünkkel kapcsolódunk egymáshoz, az simábbá teszi az utunkat.

„Jöjjetek hozzám!”

Idén huszadik éve zarándokolunk majd együtt az állandó, de mégis folyamatosan újdonságokat rejtő lelki és fizikai úton, így a hála lett a vezérfonal, amit az idei tanítások követnek. Az evangéliumból ezért Jézus hálaadását és meghívását választottuk (Mt 11,25-30). Az úton átélhetjük, hogy ezek az igék bekopogtatnak a szívünkbe, megszólítják félelmeinket és vágyainkat, közelebb visznek magunkhoz és egymáshoz.

A korábbi években volt, hogy akár 150 fős közösséggel is zarándokoltunk, 10-75 év közöttiek vegyesen. Annak érdekében, hogy idén is nagyobb zökkenők nélkül, balesetmentesen tehessük meg az utat, kérjük, fogadd jó szívvel a kialakult kereteket csakúgy, mint régi és új társaidat.

Menetrend

Találkozás: július 5-én szerdán, 10 és 12 óra között a győri bencés rendházban (Széchenyi tér). Ebéddel várunk, úgyhogy ha csak később érnél ide, kérünk, értesíts minket. A napközi imaóra és ebéd után lesznek a bevezető tájékoztatók, szervezők bemutatkozása, kiscsoportok megalakulása stb., ezeken már feltétlenül számítunk mindenkire.

Július 11-én 18 órakor együtt veszünk részt Szent Benedek ünnepén Tihanyban. Másnap körülbelül 12.00 óráig vannak még közös programjaink, de elfogadjuk, ha ezen valaki már nem tud velünk maradni. 

A zarándoklatra időközben becsatlakozni nem lehet, csak annak a jelentkezését tudjuk elfogadni, akinek az életébe belefér, hogy Győrtől Tihanyig velünk tart. [miért?]

Szállás, étkezés

Az út során többször le kell mondanunk olyan kényelmi szempontokról, amik otthon vagy egy panzióban adottak. A tisztálkodás általában egy gyors zuhanyzást jelent, az éjszakai szálláshely pedig többnyire iskolai tornateremben vagy ahhoz hasonló helyen van.  Ezért az alváshoz polifoamra vagy más derékaljra, illetve hálózsákra is szükséged lesz. A bátrabbak sátorral is készülhetnek, de ezt nem minden szálláshelyen van lehetőség használni. Ahol ez megoldható, a zarándoklat alatt fiúk és lányok külön alszanak.

 • július 5. Győr: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium kollégiuma
 • július 6. Pannonhalma (26,5 km): Bencés Gimnázium kollégiuma
 • július 7. Bakonyszentlászló (24,5 km): iskola tornaterem, aula
 • július 8. Bakonybél (20,9 km) : monostori közösségi ház és vendégház
 • július 9. Veszprém (29,1 km) : Magister Kollégium, Szilágyi Erzsébet iskola
 • július 10. Tótvázsony (23,5 km): iskolai tornaterem
 • július 11. Tihany (16,4 km): bencés iskola terei

Napközben közösen, magunknak készítjük elő az étkezéseket, este a szálláshelyen kapunk meleg ételt. Az ételérzékenységekre és speciális igényekre a körülményekhez képest igyekszünk figyelni: ahol főznek ránk, ott ezeket előre jelezzük, a többi étkezésre pedig ennek megfelelően vásárolunk. Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amiket a kisebb településeken nehéz beszerezni, javasoljuk, hogy hozz magaddal.

Segíts nekünk!

A zarándoklatnak nincs külön háttérszemélyzete, a szükséges teendőket és egymás szolgálatát (reggeli, ebéd, pakolás, stb.) a jelenlévő zarándoktársak látják el a szervezők vezetésével. Az alábbi feladatoknál különösen is számítunk szakavatott segítségre:   

 • A csapatot kísérő teherszállító autókhoz lehet jelentkezni sofőri szolgálatra, B kategóriás jogosítvány elegendő. Ez nem veszi igénybe az egész napot, kb. 2-3 óra egy alkalom, utána csatlakozhatsz a többiekhez.
 • Kérjük, ha tudsz egészségügyi szolgálatot vállalni (túra-sérülések, kullancsok, stb.), azt is jelezd a jelentkezéskor!

Jelentkezés

A zarándoklatra csak a honlapon keresztül lehet jelentkezni, 2023. május 31-én 24:00 óráig. A jelentkezési határidő lejárta után gyakorlati tanácsokat is adunk a felkészüléshez.

A zarándoklat költsége diákoknak 35 000 Ft, a többieknek 40 000 Ft (fizetés a regisztráció helyszínén, készpénzben)[miért?], amely fedezi a szállást, a napi háromszori étkezést meleg vacsorával, a kisbuszos kíséretet, és az ima- és programfüzetet. Ha ez gondot okozna (pl. egész családdal jönnétek), írj nekünk!

A póló idén is pontosan ugyanolyan lesz, mint az elmúlt években, így már csak annak készítünk, aki kifejezetten kéri, ennek 2000 Ft a plusz költsége.

A jelentkezési lap kitöltése után egyelőre nincs további teendőd. Júniusban jelentkezünk a részletekkel, addig is lentebb találsz némi információt a felkészüléshez. Az esetleges további kérdésekre itt találhatsz választ, de bátran kereshetsz minket a lenti címen is.


Mire lesz szükséged?

A zarándokcsapatot teherszállító jármű kíséri. Csak a legszükségesebb dolgokat hozd magaddal, akkora csomagban, amit kézben vagy háton pár kilométeren keresztül magad is vinni tudnál. A kísérő jármű befogadóképessége korlátozott, téged pedig nem a ruhatáradért (sminkedért) szeretünk, hanem mert olyan vagy, amilyen.

 • Alváshoz: pizsamának pamut ruha, pl. tréningruha, vagy póló és boxeralsó. Hálózsák és izolír (polifoam, laticel). Sátor, ha abban szeretnél aludni.
 • Tisztálkodáshoz: Tisztasági csomag: fogkefe, fogkrém, szappan, sampon, dezodor, törülköző, papucs. Jó, ha minden kicsi, vagy csak kevés van a flakonban.
 • Evéshez: bicska, konyharuha, strapabíró pohár, kulacs – ezeket használva kevesebb hulladékot termelhetünk.
 • Ruházat: 5-7 póló, 7 db alsónemű, 7+ pár zokni, rövidnadrág (esetleg szoknya), hosszúnadrág, pulóver, váltócipő (szandál). Eső esetén: esőkabát, hideg esetén: meleg ruha, meleg esetén: szellős ruha, fürdéshez: fürdőruha.
 • Okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, védettségi igazolvány, TAJ kártya, jogosítvány. 
 • A 18 éven aluliaktól ezt a szülői nyilatkozatot is kérjük kinyomtatva és aláírva.
 • Egyéb: Egy válltáska vagy kicsi hátizsák, amiben a vizet, poharat, bicskát hozod, ez nem feltétlenül szükséges mindenkinek, 2-3-an össze lehet állni. Zsebkendő, WC papír. Ha szükségét érzed: rózsafüzér, Biblia vagy Újszövetség. Napló+toll, ha írni szeretnéd, hogy mi történik veled. Fényképezőgép+elem, ha fotózni szeretnél. Pénzre gyakorlatilag nem lesz szükség, csak az útiköltséghez, és ha valami emléket szeretnél vásárolni magadnak.

Mire nem lesz szükséged?

A zarándoklat Istennek felajánlott idő, amelyben igyekszünk félretenni hétköznapi rutinunkat, megszokásainkat, függőségeinket; hogy figyelmünkkel visszatérhessünk Hozzá. Ebben az imádság különböző formái, a társak közössége és a minket körülvevő teremtett világ is segíthet bennünket, ha tudunk valóban jelen lenni.

Ezért javasoljuk, hogy mobiltelefonodat az úton ne használd; sőt, ha megteheted, ne is kapcsold be a zarándoklat alatt[miért?]. Ezt érdemes előre tudatni a hozzátartozóiddal, hogy ne érje őket váratlanul. Ha bármi baj lenne valakivel, azonnal értesítjük a jelentkezéskor megadott személyt.

Emellett bátorítunk az olyan függőségekről való lemondásra is, mint például az alkohol, a kávé vagy a dohányzás. Hosszú évek tapasztalatából látjuk, hogy ez mind lehetséges és épülésünkre szolgál.

Gyakorlati jótanácsok

 • Legyen jó, kényelmes cipőd (semmiképpen sem új)! A bakancs jól fogja a bokát, de ha nincs, vagy nem abban szoktál kirándulni, jó lehet a sportcipő, vagy a strapabíró szandál is.
 • A zarándoklat előtt vágd le a körmödet a lábadon!
 • Hozzál magaddal zsíros, hámképző krémet (pl: körömvirág kenőcs, de a disznózsír is jó, fontos, hogy a doboza jól zárjon), amivel reggelenként bekenheted a lábadat! Így a cipőd és a zoknid nem dörzsöli ki a bőrödet. Be kell kenni: sarok, lábujjak köze, talp bütykei, esetleg ágyék, combok dörzsölődésénél.
 • Hozzál magaddal ragtapaszt arra az esetre, ha mégis vízhólyagok nőnének a lábadon! Létezik speciális vízhólyag ragtapasz.
 • Hozzál magaddal kalapot, sildes sapkát vagy kendőt, ami megvéd a napszúrástól!
 • Hozzál magaddal naptejet, ami megvéd a leégéstől!
 • Legyen nálad kulacs vagy flakon, amiben vizet hozol magaddal, és újra tudod tölteni!
 • Ha van olyan gyógyszer, amit szedned kell, ne felejtsd otthon!
 • Sokan használnak különféle túrabotokat, ezek tehermentesítik a lábat, ami egy ilyen hosszú úton könnyebbséget jelent. Természetesen a legegyszerűbb fahusáng is megteszi. 
 • Ha hosszúnak és fárasztónak érzed az egész napos gyaloglást, délelőtt sokat tudsz segíteni a vásárlásban és az ebéd előkészítésében való részvétellel.
 • Autóvezető szolgálatra is délelőtt van nagyobb szükség, utána az útvonaltól függően tudsz csatlakozni a többiekhez (B kategóriás jogosítvány elegendő; kisbuszt, furgont kell vezetni).

Nagyon várjuk a találkozást és a közös utat! Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan!

a szervezők