Bemutatkozás

Sok szeretettel köszöntünk a honlapunkon.
Igyekeztünk itt összegyűjteni minden zarándoklattal kapcsolatos információt az érdeklődők, velünk útra készülők és korábbi társaink számára is. Megtalálod a részletes útvonalunkat, imádságainkat, korábbi zarándokok beszámolóit és fényképeit. Ha kérdésed van, nézd meg a GYIK-et vagy keress minket a lenti e-mail címen!

Isten olthatatlan vágyat ültetett a szívünkbe, hogy keressük. Ennek a keresésnek különleges formája a zarándoklás, ami olyan szorosan emberségünkhöz kapcsolódik, hogy minden vallásban megtalálható. A zarándoklétnek ez a mélysége megnyugtat és békességet ad számunkra. A hívő, erejét Teremtő Urában találó ember lényegi tulajdonsága a figyelem. Útjaink során szeretnénk egyre figyelőbb, figyelmesebb emberekké válni. Isten a neki felajánlott időt és lemondást mindig elfogadja és sokszorosan ajándékoz vissza. Nem feltétlenül azt kapjuk ajándékba, amire gondoltunk, amire vágytunk, vagy amit kértünk, hanem azt, amire legnagyobb szükségünk van.

Zarándoklatunk sajátossága, hogy közösségben, egymást kísérve tesszük meg az utat. Minden évben egy-egy “témát”, evangéliumi részletet hordozunk a szívünkben, pólónkon és a füzetünkben, tanításokat hallgatunk róla, remélve, hogy közelebb kerülünk magunkhoz, egymáshoz, és életünk Urához. Megérkezve fizikailag fáradtak, de lelkileg felszabadultak vagyunk. Megújulva térünk vissza szeretteinkhez, és várjuk a következő találkozást.

Történet

Szent Benedek Zarándoklatra először 2004 nyarán indultunk el számos korábbi zarándok elődünk nyomdokán. Éveken át kapcsoltuk össze Pannonhalma, Bakonybél és Tihany bencés monostorát utunkkal és istenkeresésünkkel. 2011 óta Győrből indulunk, így már négy bencés közösséggel találkozunk és együtt imádkozunk. Minden évben Szent Benedek atyánk nyári ünnepére (július 11.) érkezünk Tihanyba. A közös út sokunk számára biztos pont az évek ismétlődésében.

A zarándoklat történetéről bővebben itt olvashatsz.

Lelkiség

A zarándoklat – nevéből is láthatóan – erősen kötődik a magyar bencésekhez: az ő monostoraikat kötjük össze utunkkal, az ő zsolozsmájukat imádkozzuk együtt minden nap, és a szervezésben is igyekszünk szem előtt tartani a Regula alapelveit.

“Krisztus szeretetének semmit elébe ne tegyenek”, írja Szent Benedek, és a zarándoklaton is igyekszünk erre építeni, erre utal a logónk is: a labirintus mint régi zarándok-szimbólum, középpontjában a Krisztus-monogrammal. Ezt szem előtt tartva felekezeti alapon sem válogatunk a résztvevők között.

Mi közösségként zarándokolunk, ami azt jelenti, hogy nem csak egyszerűen egyszerre haladunk valamerre, hanem beengedjük egymást is az életünkbe: közösen imádkozunk, beszélgetünk az úton, kiscsoportos megosztásokat tartunk, szolgálunk egymásnak.

Hagyományaink alapján mindennapi gyakorlatunk részei nem csak az imaórák, hanem a csendes szakaszok (jellemzően napi kétszer kb. egy óra) és a rózsafüzér vagy Jézus-füzér imádságai is.

Útvonal

Zarándoklatunk Győrből, a Szent Mór bencés perjelségről indul, és a tihanyi bencés apátságban ér véget. Az utat hat nap alatt tesszük meg, közben szállásaink Pannonhalmán, Bakonyszentlászlón, Bakonybélben, Veszprémben és Tótvázsonyban vannak.

Az útvonal jórészt erdei ösvényeken, föld- vagy kavicsos utakon vezet, de van néhány országúti vagy városi szakasz is. Körülbelül a teljes táv kétharmada valamilyen turistajelzéssel kijelölt út.

Az útvonalról térképes áttekintést itt, részletes szöveges leírást itt találsz.

Szervezők

A zarándoklat szervezői magánemberek: a jelentkezők csapatát is tükrözve vannak köztünk fiatalok és idősek; diákok, dolgozók és nyugdíjasok; különféle szakmákból és városokból.  Az évek alatt szoros közösséggé formálódtunk. A legtöbben már sok-sok éve járjuk ezt az utat, bátran rábízhatod magad bármelyik felelősre. A szervezők az út során csak feladataikban különböznek a többiektől: ők is ugyanúgy befizetik a zarándoklat költségét, végigjárják az utat, együtt vannak a programokon és a szállásokon. 

Sokat jelent számunkra Cirill főapát és rendtársai jelenléte, de fontos tudnod, hogy zarándoklat alkalmi civil társaság, melynek jelentkezéseddel, önkéntes felajánlásoddal, odaszánt időddel Te is részese vagy. A zarándoklat lebonyolításához nincs külön háttércsapatunk, az éppen sofőri szolgálatot vállalók segítik a napi bevásárlást, a reggeli és ebéd elkészítésében pedig minden nap részt vesz néhány kiscsoport.