A Zarándoklatról dióhéjban

Az első Szent Benedek Zarándoklatra 2004-ben került sor, amikor felvetődött az ötlet, hogy végigjárjuk az utat a két hegyre épült bencés monostor, Pannonhalma és Tihany között. Azóta minden nyáron útra kelünk (2011 óta már Győrből), hogy július 11-re, Szent Benedek ünnepére megérkezzünk Tihanyba az esti ünnepi szertartásra. Napi 25-30 kilométeres távokat teszünk meg, közben vannak egy-két órás csendes szakaszok is.

Ez az út sokunk számára ez egy biztos pont az évek ismétlődésében. Az idő múlásával velünk együtt maga a Zarándoklat is változik, alakul, ahogy a megszerzett tapasztalatainkkal és új elképzeléseinkkel megpróbáljuk formálni azt, hogy kiemelhessünk és befogadhatóvá tegyünk dolgokat. Eközben sokszor megtapasztaljuk, hogy nem kell csupán a saját erőnkre hagyatkoznunk és nem kell aggódnunk akkor sem, ha valami nem a terveink szerint alakul.

A mi zarándoklatunk sajátossága, hogy nem egyénileg vagy csak véletlenül egymás közelében tesszük meg az utat, hanem egy közösségként. Ez azt jelenti, hogy figyelünk egymásra és megpróbáljuk megismerni a másikat a hét során - ezek a kapcsolatok nem érnek véget a megérkezéssel. A nagy közösségen belül kiscsoportok segítik egymás megismerését, esténként a közös beszélgetéseken keresztül láthatunk bele egymás belső útjaiba. Útközben is próbálunk alkalmazkodni egymáshoz, igyekszünk egy csoportban haladni és együtt megérkezni.

A Zarándoklat neve és útvonala is mutatja, hogy erősen kötődik a magyar bencésekhez. Amikor egy ilyen közösségben járunk, részt veszünk velük az imaórákon és másnap az ő áldásukkal indulunk tovább. A szervezői csoport körülbelül 10 fős, és vannak fiatalabb segítőink is; évente többször találkozunk egy-egy hétvégére, illetve voltunk már többször együtt csendes lelkigyakorlaton is.