Útvonal

Frissítve: 2017. február 25.
Letöltés: térkép,
Ugrás: Győr, Pannonhalma, Bakonyszentlászló,
Bakonybél, Veszprém, Tótvázsony

A leírás kék részleteire kattintva a megfelelő hely jelenik meg a térképen.

A leírás értelemszerűen csak ajánlás: a térképet vagy a műholdképet elnézve létezhetnek alternatívák, ezeket (különösen a nehezen követhető szakaszoknál) érdemes lehet az időjárás vagy a terep függvényében mérlegelni.

Győr - Pannonhalma

A Széchenyi térről, a bencés perjelség elől indulunk. A templomból kilépve balra kell fordulni, majd a második sarkon ismét balra, így megérkezünk a Baross Gábor útra, amin egészen a sétálóutca végéig megyünk. Itt átkelünk a kereszteződésen és átmegyünk a hídon a vasút fölött, majd a végén balra fordulunk és utána jobbra, hogy a Bartók Béla úton (később Szent Imre út) haladjunk a városból kifelé. Egészen sokáig megyünk egyenesen ezen az úton, keresztül a 82-es út körforgalmain is, amíg el nem érjük a Kismegyeri út kezdetét. Itt ezen haladunk tovább, majd a végén balra és aztán jobbra fordulunk a Szőlős utcára, ahol rövidesen megérkezünk az új templomhoz.

A templomtól továbbindulva az utca végén balra, majd jobbra fordulunk az Őrhely utcára, majd ott az első utcán (Lesvár utca) ismét balra kanyarodunk. Ez az utca kivisz a Sági út (8222-es út) mellé, ahol egy rövid ideig haladhatunk a párhuzamos Palotai utcán, majd a végén egy földúton, ami hamarosan kikanyarodik a Sági útra, innentől ezen folytatódik az út. Ez egy forgalmas út szűk padkával, úgyhogy legyünk óvatosak. Nem sokkal azután, hogy elhagytuk az autópálya felüljáróját, a jobb oldalon élesen visszafelé bekanyarodunk egy földútra. Ezen haladunk egy darabig az autópályával párhuzamosan, majd miután egy hídon átkeltünk a Pándzsán, élesen balra kanyarodunk és a patak mentén megyünk tovább, végig annak bal partján maradva. Ennek a hosszú szakasznak a végén elérkezünk egy hídhoz.

A hídon balra fordulunk, majd rövidesen jobbra egy keréknyomra, ami egy újabb egyenes szakasz kezdetét jelenti. A végét akkor érjük el, amikor becsatlakozunk egy széles kavicsos útba, amin jobb felé indulunk el. Az első lehetőségnél balra fordulunk, majd amikor egy elágazáshoz érkezünk, ismét balra. Innen ismét hosszan egyenesen haladunk, majd az egyenes végén jobbra és aztán balra fordulunk, így érkezünk meg a Vörösmarty utcán Győrságra. Az utca vége felé átvághatunk átlósan a focipályán, hogy a Faluhely térre érve megpihenhessünk, ami erre kiválóan alkalmas, mivel van közkút, fagyizó/söröző és árnyék is bőven.

Innen az eddigi irány folytatásában, az Öreg utcán indulunk tovább. Amikor ez elfogy alólunk, a sárga kereszt jelzést kezdjük követni, ami körbekerüli a pincéket a domboldalban, majd egy váratlan visszafordulás után felkanyarodik annak tetejére. Az ösvény innentől jól követhetően halad a dombok gerincén, később becsatlakozik egy kavicsos útba. Egy idő után ismét a házak mellé érünk az Ámánd utcán, amiről jobbra fordulunk a Kossuth utcára. Ez hamarosan elkanyarodik balra, de mi egyenesen folytatjuk utunkat a turistajelzésen, be az erdőbe. Így érkezünk meg az apátsági domb aljába. Itt az aszfaltos úton felfelé indulunk, elhaladunk a Viator étterem és a turistafogadó épület között, majd ízlés szerint a szerpentinen vagy a kerítés másik oldalán, az arborétumi úton megyünk felfelé, amíg meg nem érkezünk az apátság elé.

vissza a tetejére

Pannonhalma - Bakonyszentlászló

Az út az apátság kapujánál kezdődik. Lemegyünk jobbra a lépcsőn, majd egy meredek úton elindulunk lefelé. Nemsokára lesz egy elágazás, ahol nem az egyenesen továbbmenő lépcsőt választjuk, hanem a balra induló kanyargós utat. Ezen lemegyünk egészen az aljáig, ami a pannonhalmi piactérnél van. Itt balra kanyarodunk (Mátyás király utca), majd az Arany János utcán megyünk ki a faluból. Ezen az úton maradunk egészen addig, amíg el nem érjük Ravazdot. Közben elhaladunk a téglagyár és a ravazdi vasúti megálló mellett is.

Ravazdra érve keresztezzük a 82-es főutat, majd a temető után jobbra bekanyarodunk a sarkon a Fő utcára, ezen érjük el a templomot. Rövid pihenő után az előző út folytatásában megyünk tovább, majd nekivágunk a dombnak (Lukashorog utca).

Egy jó darabig maradunk az aszfaltos úton. Amikor másodszorra is beérünk az erdőbe, lesz jobbra egy út (piros kereszt jelzés), egy természetvédelmi területes tábla is van mellette. Ezen megyünk tovább, levágva egy jókora kanyart a betonútból.

Ha visszaértünk az aszfaltra, a következő jobbkanyarnál ismét bemegyünk az erdőbe, a két földút közül a jobb oldali a miénk. Ezt követjük egészen addig, amíg el nem érünk egy pihenőhelyet, ahol padok és asztalok is vannak.

Innen ismét nem a kanyargós úton megyünk tovább, hanem a bal felé található betonúton, aminek a bejáratánál egy sorompó van. Ez az út keresztez néhány másikat, de mi végig nyílegyenesen megyünk rajta, az aszfalt végénél tovább egyenesen az erdőbe, amíg csak el nem érjük az útra merőleges drótkerítést.

Itt jobbra fordulunk, és a kerítés mellett felmászunk a dombra, majd le arról és fel a következőre (az aljában egy magasles van „a sarkon”), mindvégig az erdő és a szántóföld határán maradva. A második domb tetején bal felé indul egy keréknyom, ezt követjük addig, amíg lehet. Amikor véget ér, jobbra fordulunk, majd balra és megint jobbra, amíg be nem érünk Gicre. Az utcán balra fordulva érünk ki a főútra.

A főúton jobbra indulva előbb-utóbb elérünk egy nagy keresztet a jobb oldalon. Itt van egy bolt illetve kocsma, ahol ebédelni lehet. Innen visszafelé jövünk egy kicsit, majd az út jobbra, a szemközti focipálya mellett folytatódik. Először egy patakot, majd a vasutat keresztezi. Az erdőben van egy elágazás, itt a jobb oldali út a helyes. Később a fenyőerdő szélén haladunk, a végén egy mezőn újabb elágazás van, ismét jobbra megyünk, majd rögtön utána egy harmadik elágazásnál balra, vissza az erdőbe.

Ezután kiérünk egy nagy mezőre, a bal oldalon kerítéssel. Ezt követjük egy jó darabig. A sarkánál az eddigi irány folytatásában követjük tovább a keréknyomot, majd közvetlenül azelőtt, hogy átmennénk egy résen két erdősáv között, jobbra kell fordulni, majd a fák szélén haladva átkelni egy patakon. Innen ezt a keréknyomot kell követni keresztül egy újabb erdősávon, majd utána lassan balra kanyarodva egy hosszú, egyre szűkülő réten. A csúcsában az út továbbmegy és rövidesen ismét kerítéssel találjuk szemben magunkat.

Az újabb kerítés mellett jobbra fordulunk és követjük azt. A sarkán befordulunk balra és egy jó darabig a homokos keréknyomban megyünk. A – jóval később – következő sarkon ismét befordulunk, majd kicsivel utána kiérünk egy újabb sarokra, egy dombon elterülő szántóföld szélére (van néhány kisebb törés is a kerítésben útközben, de ha el is számolnánk a sarkokat, ez egy teljesen egyértelmű hely). Itt át lehet vágni a dombon, de inkább azon az úton menjünk tovább, amin jöttünk. Ez kicsit bal felé indul, majd a dombot megkerülve bekanyarodunk jobbra (némelyik évben ezt hamarabb is le lehet vágni), ahonnan egyenesen megyünk tovább a falu felé. Bakonyszentlászlóra egy kanyar után a Rákóczi utcán érünk be. Ennek a végén balra fordulunk (Jókai utca), majd miután elhaladtunk a templom és a háromszög alakú tér mellett, jobbra befordulunk a Petőfi Sándor utcába, ahol az iskola található.

vissza a tetejére

Bakonyszentlászló - Bakonybél

Ennek a szakasznak két változata is van (a Kőris-hegy illetve Zirc felé), mindkettőt többször megtettük már.

Kőris-hegy felé

Az iskola melletti templomtól indulunk, felfelé a Petőfi Sándor utcán, majd tovább a főút mellett (Vak Bottyán utca) majdnem a falu legvégéig. Ott azonban mielőtt még a főút elkanyarodna balra, átmegyünk az úton (valami buszforduló-szerű üres térség van itt), és a tér sarkában egy enyhén emelkedő aszfaltos úton megyünk egy darabig. Nem sokkal a vége előtt lesz egy kavicsos út balra (és egy tábla, hogy magánút vagy ilyesmi), itt befordulunk.

Egy kis idő után az út kimegy a szántóföldre. Amikor újra beér az erdőbe, az elágazásnál a bal oldali utat kell választani, ami egyenesen megy tovább. Ez az út a térképen „régi fenyőfői út” néven szerepel, de nincs felfestve turistajelzés. Ezen megyünk jó sokáig, mindig szinte egyenesen egészen addig, amíg Fenyőfő határában ki nem érünk az aszfaltos útra.

Itt nem megyünk be a faluba, hanem a másik irányba (az erdőből kiérve balra) indulunk, majd néhány száz méter után befordulunk jobbra az erdőbe a zöld jelzésen. Ez sajnos nincs mindenhol elég láthatóan felfestve. Arra kell figyelni, hogy miután bejöttünk a betonútról, nemsokára fel kell kanyarodni bal felé, egy kicsi tisztásnál, ami be van nőve tüskés bokrokkal. Az ösvény innentől egyértelmű, rövidesen kiér egy földútra, ami a piros jelzés nyomvonala. Itt jobbra fordulunk és követjük a piros jelzést egészen a Kőris-hegyig (ami innen még légvonalban is 6 km).

A hegyről az Ördöglik-barlang felé jövünk le (a padok környékén kell keresni a kék Ω jelet, majd ezt követve leereszkedni egy nagyon meredek lejtőn, aminek a végén kiérünk a szerpentinre. Ezen lefelé megyünk egy kicsit a következő kanyarig, ahol le is kanyarodunk jobbra. A következő kereszteződésben a jobb oldali út a Barátok Útja, ezen megyünk tovább, követve a zöld jelzést (van még jobbra egy út, de az visszafelé kanyarodik) egészen Bakonybélig. Néhány hely, amire figyelni kell:

  • hamarosan lesz egy négyszögletű rét, ahol úgy néz ki, mintha a túloldalon folytatódna az út, pedig az átlósan szemben lévő sarokban kell továbbmenni.
  • később kiérünk egy kavicsos útra, épp egy nagy félkör-kanyarban. Itt rögtön a kanyarban be is megyünk újból balra az erdőbe.
  • miután kiértünk az aszfaltos útra, már egészen közel a faluhoz, jobbra megyünk, és a kanyarban a második lehetőségnél fordulunk le bal felé az útról, át egy kis patakon. Innen már nincs messze a falu (kevesebb, mint 1 km).

Amikor kiérünk az erdőből, egyből lemegyünk a jobbra szemközt lévő utcán (ezzel levágva egy nagy kanyart a főutcából), majd bal felé indulva megyünk tovább a főutcán az apátságig.

Zirc felé

Az iskola melletti templomtól indulunk, felfelé a Petőfi Sándor utcán, majd tovább a főút mellett (Vak Bottyán utca). A balra lefelé induló utcán (Ady Endre utca) megyünk tovább, majd annak végéhez érve kimegyünk a főútra (óvatosan a kanyar miatt!) és balra folytatjuk utunkat.

Ezt az utat elég sokáig követjük, szinte teljesen egyenesen, majd egy lefelé induló jobbkanyarnál az út bal oldalán rátérünk a piros L jelzésre. Ez egy darabig a fák között vezet, keresztezi a vasutat, majd kibukkan egy széles, kavicsos útra. Ezen jobbra fordulunk, és megint elég sokáig egyenesen megyünk, végül beérve Vinye házai közé.

Az elágazásnál balra fordulunk, majd hamarosan betérünk a fák közé bal oldalon, egy számos jelzéssel megjelölt ösvényre, amit követünk a forrásig. Innen a piros jelzést követjük egészen Zircig. A Cuha patak mellett megyünk tovább: az ösvény hamarosan kiér egy kavicsos útra, ami néhányszor keresztezi a patakot. Néhány kilométer után elhaladunk Porva-Csesznek vasútállomás mellett, a padoknál megpihenhetünk, majd mehetünk tovább egyenesen. A széles, kavicsos út idővel elveszik alólunk és köves ösvénnyé szűkül, majd ahol a völgy kiszélesedik, füves keréknyommá alakul.

Végül egy fahídhoz érkezünk, amit keresztezük a patakot, innen már látszik Zirc. A híd után, a fákhoz érve balra fordulunk, és a mezőn megyünk a város felé. Hamarosan beérünk a házakhoz, itt egyenesen megyünk tovább az utcán (Alkotmány utca) a végéig, ahol átkelünk a főúton és bemegyünk az apátságba.

Amikor továbbindulunk, a kapun kilépve balra kell fordulni, majd az első zebrán átmenni a főúton, jobbra fordulni, majd a sarkon balra, és innentől ezen az utcán haladni felfelé (József Attila utca), ami egyébként ki is van jelölve a zöld, piros kereszt és Mária út jelzésekkel (utóbbi innen Bakonybélig majdnem azonos a mi útvonalunkkal). Ezeket követve kell majd az egyik utcán (Irtás utca) balra befordulni, majd a második "utcán" jobbra. Nemsokára lesz balra felfelé egy ösvény, amin felmászunk a lentről is látható kereszthez.

A következő szakasznál figyelni kell, mert kicsit nehezen követhető (és leírható). A kereszttel szembe állva bal felé indul egy ösvény keresztül a mezőn, és a sarkán bemegy a bokrok közé. (Ha maga az ösvény éppen nem látszik, akkor csak el kell indulni a kereszttől balra, és a bokrokhoz érve rá fogunk találni egy ugyanide vezető útra.) Az erdőbe érve követjük a zöld jelzést, ami hamarosan kivisz a fák közül. Itt az út látszólag egyenesen menne tovább, de valójában alig néhány méter után balra visszakanyarodik az erdőbe! Innen egy darabig jól követhető a jelzés.

Hamarosan egy sziklás lejtőhöz érünk, ahol jobbra kimegyünk egy szántóföldre. Itt teljesen egyenesen haladunk a változó mértékben követhető úton, becélozva a nyílt terület sarkát. Itt a bal oldali bozótos szélén meg kell keresni a jelzett út "bejáratát". A jelzés innentől ismét jól követhető. Az út megkerüli egy bekerített területet a bal oldalunkon, majd hosszú ideig egyenesen halad. Ezen a szakaszon említésre méltó, hogy egy darabon egy viszonylag új irtás kerítése mellett kell haladni, és ez az ösvény még nincs igazán jól kitaposva/kitisztítva.

Később az út az erdő szélén halad tovább. Itt az egyik fán van egy óriási zöld nyíl, ami azt próbálja jelezni, hogy a turistaút derékszögben megtörve átvág a szántóföldön és bemegy a bozótosba. Ha ezt nem sikerült észrevenni, nem gond, mert úgyis nehezen követhető, ahogyan a bokrok között kanyarog; és minimális kerülővel kényelmesen visszatérhetünk rá. Menjünk tehát nyugodtan tovább egyenesen, majd az első elágazásnál forduljunk jobbra a két párhuzamos út közül bármelyiken, majd a másodiknál balra, és már vissza is tértünk a jelzett útra. Egy újabb elágazásnál áttérünk a piros kereszt jelzésre (a Mária út szintén), amin eljutunk a Zoltay-forráshoz.

Innen a jelzett úton indulunk tovább. Újabb "izgalmas" szakasz következik: először sziklás domboldalon haladunk, majd vízmosásokba kell le-fel mászni, utána pedig kiérünk egy tisztásra, ahol ha nincs szerencsénk, magas a csalán. Ezen szinte egyenesen keresztülvágunk, majd a fák alatt egy utolsó vízmosáson átmászva kiérünk az erdőből. Itt az eddigi irányunkat folytatva a szemközti erdőszélen haladunk tovább, a magasles oldalára festett méteres jelzést nem is lehet eltéveszteni. A jelzett úton megyünk egy darabig, majd átkelünk az autóúton (egy kanyar közepén, úgyhogy óvatosan!).

vissza a tetejére

Bakonybél - Veszprém

Az apátságtól indulva a főútra merőleges Petőfi utcán hagyjuk el a falut, egy kavicsos úton, ami elmegy a szent-kúti tó és a kápolna mellett. Ezen a kavicsos úton (a térképen sárga illetve piros kocka jelzése van) megyünk egy jó darabig.

Van egy elágazás, ahol a bal felé menő útnál ki van téve egy Természetvédelmi Terület-tábla, a jobb oldali pedig keresztezi a patakot és utána szintén balra fordul; itt a patakon átmenő út a miénk. Az út innen sokáig az erdőben halad, majd kiér egy nagy mezőre (van rajta több magasles is). Innen egy darabig nincs turistajelzés. A mező végén balra kanyarodik, ismét be az erdőbe. Innentől kell majd egy kicsit figyelni. Lesz egy nagyon éles kanyar jobbra, ahol az út szerpentinszerűen felkanyarodik és visszafelé indul. A következő nagy jobbkanyarnál, ami nem ennyire éles és lefelé megy, be kell menni balra az erdőbe, ahol meg kell találni ismét a sárga jelzést.

Az út nemsokára kiér az erdőből, egy füves rétre, majd egy kerítés mellett halad, végül annak sarkánál kiér egy földútra. Itt egyenesen megyünk tovább (balra a piros kereszt jelzés kanyarodna), el a Ráktanya mellett, majd a kereszteződésnél balra.

Innentől elvileg a piros kocka, majd a sima piros jelzésen megyünk egészen Hárskútig, de nem emlékszem, hogy fel lenne festve. Hosszú, kavicsos-poros út. A falu előtt, ahol már aszfaltos úton megyünk, a házak után be szoktunk kanyarodni balra, a temető mellett, majd a saroknál jobbra, így éppen a templom elé érkezünk.

A templom utcájából jobbra fordulva kell egy kicsit menni. Ebédelni egy kocsma udvarán szoktunk. Innen megyünk tovább: rögtön a szemben lévő utcán (Veszprémi utca, egy kereszt van a sarkon) kimegyünk a faluból. Amint egy T-elágazáshoz érünk, balra fordulunk, majd a következő lehetőségnél jobbra le, egy rossz köves úton. Innen kezdődnek a „tükörtojás”-jelzések, amik egészen Veszprém határáig vezetnek.

Innen egy jó darabig ezen a köves úton megyünk az Esztergáli-völgyben egészen addig, amíg a katonai gyakorlótér előtt el nem érünk egy sorompót. Ezen átmegyünk és kiérünk a nyílt terepre. A vasúti átjáró, ahol az út folytatódik, nagyjából „szemben” van ezzel a hellyel, ahol kiérünk, a bal oldali erdősáv szélén haladva vágunk át a síkságon. Itt keresztezzük a vasutat, majd bal felé bemegyünk az erdőbe, ahol a jobb oldali utat választjuk.

Az úton sok kereszteződés lesz, de mindvégig egyenesen kell továbbmennünk egészen addig, amíg el nem érünk egy távvezetéket, ami egy széles nyiladékban keresztezi az utat. Ezen átvágunk, de a túlsó oldalon csak néhány métert megyünk egyenesen az erdőben, utána jobbra befordulunk egy ösvényen. Innentől sűrűbben vannak a „tükörtojások”, ezeket követve kanyargunk az erdőben. Egy idő múlva kiérünk egy földútra, amin jobbra indulunk és nemsokára kiérünk egy aszfaltos útra. Ezen szintén jobbra fordulva már bent is vagyunk a városban. A 8-as úton átmegyünk és a balra lévő magas panelházzal szemben induló úton (Kistó utca, később Szent István utca) megyünk a belváros felé.

A Davidikum kollégium az Eszterházy Antal utcában van, ez a lejtőről leérve rögtön az első utca jobbra.

vissza a tetejére

Veszprém - Tótvázsony

A kollégium kapuján kilépve balra indulunk, felfelé az utcán, majd az első ház előtt elfordulunk balra, ahol út vezet a viadukt lábához. A túlsó oldalon felmegyünk a lépcsőn. A legegyszerűbben úgy jutunk ki a városból, ha a híd utáni első kereszteződésben jobbra fordulunk (Harmat utca), majd a második utcán balra (Szél utca). Innentől egészen sokáig egyenesen megyünk (később a Vámosi úton, majd a Kiskőrösi utcán) és kiérünk a városból kivezető József Attila utcára. Elmegyünk a temető mellett, majd egy lámpás kereszteződésnél átmegyünk a 8-as úton. Ez volt az útvonal egyik legveszélyesebb része, mert egy forgalmas út mellett haladunk, de szerencsére időközben megépült a kerékpárút (figyeljünk a biciklisekre!). Az út mellett haladva elmegyünk a Nagyvázsony, Tapolca, Sümeg tábla mellett és azt elhagyva rövidesen balra kanyarodunk egy kavicsos útra. Innen Veszprémfajszig végig a piros jelzés vezet egy nagy félkörben, végig az erdő szélén. A faluba a templom mellett érünk be. A főutcán bal felé indulva végigsétálunk a falun, balra fel lehet menni a kálváriadombra.

A főutcán továbbhaladva az út jobb oldalán egy játszótér van. Ennek a távolabbi végénél indul az út: a sarkában, ami az úttól és a falutól a legtávolabb esik, kezdődik egy keréknyom. Ezt kell követni. Kicsit kanyarog a mezőn, majd elér egy elágazáshoz, aminek a közepén egy nagy fa van, rajta a piros kereszt és zöld jelzés, mi a zöldet választva balra megyünk. Később a zöld L, majd a zöld kereszt jelzést követjük a kavicsos úton.

Lesz egy elágazás, ahová egy bal és egy jobbkanyar után érkezünk. Itt több út is találkozik, velünk szemben pedig egy mező van. Itt élesen balra kanyarodunk, majd jobbra, hogy egy Természetvédelmi Terület táblával jelzett köves úton menjünk tovább. Ez az út egyébként irányban folytatása annak az útnak, amin az elágazáshoz megérkeztünk (át is lehet vágni, ha nincs nagyon benőve), így könnyű megtalálni.

Innentől együtt halad a piros és zöld jelzés. Az út innentől nyílegyenesen megy tovább, és egyre meredekebben emelkedik majd egészen addig, amíg fel nem ér a Recsek-hegyre. Érdemes felmenni a kilátóba.

A hegyről az út folytatásán megyünk le. Amikor ez egy T-elágazásnál véget ér, jobbra megyünk, majd nem sokkal később egy másik elágazásnál balra, még mindig a zöld jelzésen. A faluba beérve jobbra megyünk az utcán, jobbra el a templom mellett. Mehetünk tovább az út folytatásában, vagy átvághatunk a szántóföldön, a temetőt balról megkerülve, majd kicsit jobbra tartva. Akármelyiket is választjuk, kiérünk egy kavicsos útra, amin balra fordulva elsétálunk az aszfaltos útig. Itt jobbra megyünk néhány métert, majd egy újabb kavicsos úton bemegyünk balra.

Ezen az úton megyünk majdnem egészen végig, de még az országút elérése előtt balra fordulunk egy ösvényen (ami egyébként rajta van a térképen). Ez bevisz egy utcára (István utca), amin lemegyünk egészen az első kereszteződésig, ahol balra fordulunk (Iskola utca) és megérkezünk a templommal szemben az iskolához.

vissza a tetejére

Tótvázsony - Tihany

Az iskola kapuján kilépve balra fordulunk, majd a templom után jobbra (Kereszt utca, Kút utca). A kanyar után kiérünk a főutcára (Magyar út), ezen megyünk végig. Az utolsó házak után nem sokkal letér jobbra egy aszfaltozott út, ezen be is kanyarodunk. Miután ez beér az erdőbe, elkanyarodik jobbra egy kastélyhotelhez, de mi nem arra megyünk. A kanyarban a zöld jelzésen bemegyünk az erdőbe, nagyjából az eddigi útirányunk folytatásában (balra is megy egy út, a zöld és kék jelzés együtt, de ez nem a jó út).

Az erdőben van néhány elágazás, de itt a jelzések elég jól láthatóak. A kavicsos-köves úton a hegyoldalban kanyarogva gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre is. A hegy aljában, mikor már szőlők között kanyarog az út, kiérünk egy egyenes, betonozott útra. Innen egészen Balatonszőlősig nyílegyenesen megyünk (a betonút elkanyarodik, de ez nem zavar minket).

A faluba egy buszfordulónál érünk be, aminek a túlsó végén bekanyarodunk jobbra (Fő út – nem összekeverendő a balra menő Fő utcával…). A házak után lesz egy elágazás, ahol balra kanyarodunk egy széles, kavicsos úton (a térkép szerint piros és zöld jelzés). Az út az erdőben folytatódik, és egyenesen megy egészen addig, amíg Aszófő határában ki nem ér az országútra. Itt jobbra fordulva hamarosan beérünk a faluba. A kereszteződésnél jobbra fordulva lehet eljutni a templomhoz, balra pedig majd az út folytatódik Tihany felé.

A 71-es főúthoz érve balra fordulunk az út mellett, majd a zebránál átmegyünk az út túloldalára. A vasúti átjáró után nem sokkal befordulunk jobbra, majd balra, így a főúttal párhuzamosan haladunk. A falu végén visszamegyünk a főút mellé, a bicikliútra. Figyeljünk a biciklisekre, ez az út elsősorban az övék!

Tihanyhoz közeledve elhaladunk az Árpád-kori templom mellett, majd az országúti elágazásnál felkanyarodunk Tihany felé. A bicikliút a falu határánál megszűnik, de az út maga megy tovább (Kossuth Lajos utca). A nagy parkolónál a kanyarban a bal oldalon emelkedő utcán (Batthyány utca) megyünk tovább, majd a sétányon keresztül oldalról érkezünk meg a tihanyi apátsághoz.

vissza a tetejére