A zarándoklat története

A „nulladik zarándoklat”

Aki volt már velünk zarándokolni, biztosan találkozott a bencés monostorokban a vastag, két kötetes, bordó kötésű zsolozsmáskönyvvel, ami tartalmazza az imaórák majdnem minden szövegét és énekét. Korábban különféle kézzel vagy írógéppel írt, fénymásolt, összetűzött, nehezen kezelhető és változó megjelenésű/minőségű verziók léteztek. Volt már előtte is próbálkozás digitális változat létrehozására, Iván testvér munkájával; végül Arnold testvér kezdeményezésére (és az elöljárók támogatásával) láttak hozzá egy kiadványszerkesztő programmal, kidolgozott gregorián betűtípussal megszerkeszteni a teljes zsolozsmát.

Ezzel a munkával 2003-ban készültek el. Ekkor Arnold testvér úgy érezte, hogy hálából azért, hogy egy, a közösség számára ennyire fontos ügyben működhetett közre, szeretne elindulni zarándokolni. Először is legyalogolt Bakonybélbe egy nap alatt egy autós térképpel, majd úgy döntött, hogy a nyáron szervez egy zarándoklatot egészen Tihanyig.

TODO plakát

A zarándoklat szervezői Arnold, Bánk és Hubert testvérek voltak, rajtuk kívül négy akkori pannonhalmi diák vett részt. Az időpont akkor még nem kötődött a Szent Benedek ünnephez (és neve sem volt az eseménynek), ezért szoktuk ezt ma „nulladik” zarándoklatként emlegetni.

Az útvonal sok helyen azóta is változatlan, de számos eltérés is volt. A legjelentősebb, hogy Bakonybél után nem Veszprém és Tótvázsony érintésével értük el Tihanyt. Bakonybél után Herend felé mentünk, és Szentgál előtt, a benzinkúttól nem messze sátoroztunk le. Másnap Szentgálon és a Kab-hegyen át értünk Nagyvázsonyba, ahol a plébánia mellett frissen épült? felújított? szálláson aludtunk. Innen Vöröstó – Zádor-vár – Pécsely útvonalon értünk Aszófőre, ahol megint a plébánián kaptunk szállást, így innen autóval tudtunk bemenni Tihanyba az ünnepre, majd vissza.

Szent Benedek zarándoklat

A következő Szent Márton ünnepen megkereste Cirill atyát egy bencés öregdiák, Csizmazia Bulcsú, hogy szívesen szervezne Magyarországon egy zarándoklatot a bencés monostorok érintésével. Cirill atya rögtön Arnold testvérhez irányította őt, mondván, hogy ő már tavaly megcsinálta ezt, beszéljenek róla. Ők hamar megértették egymást, így vezetőtársakként láttak neki az első Szent Benedek Zarándoklat szervezésének 2004-ben. Több fontos hagyományunkat már ekkor megalapozták, például a napi zsolozsmát.

Szervezői közösség

Arnold testvér és Bulcsú az első években ketten végezték a zarándoklat teljes szervezését, a gyakorlati dolgoktól (szállás, étkezés, autók stb.) a lelki tartalomig. 2008-ben a zarándoklat végén aztán meghívást intéztek minden résztvevőhöz, hogy aki indíttatást érez, csatlakozzon hozzájuk „a zarándoklat hordozásában”, így jött létre először az akkor kilenc fős közösség.

A szervezők a zarándoklaton kívül is szoros kapcsolatban állnak egymással, aminek egyik legfontosabb eleme az évi három szervezői találkozó, ami három hétvégét jelent a zarándoklathoz kapcsolódó helyszíneken, de többször vettünk már részt közösen például csendes lelkigyakorlaton is.

Az azóta eltelt években lettek újabb tagjaink is, és olyanok is, akik már visszavonultak a feladatoktól. A lényeg azonban megmaradt: együtt készítjük elő a zarándoklatot, amin mi is ugyanúgy veszünk részt, mint bármelyik jelentkező, az év többi részében pedig együtt „hordozzuk” azt.

Újdonságok

Az alapítás óta sokat alakult a zarándoklat, ami a sokszínű szervezői csapat és hitünk szerint a Szentlélek vezetésének közös műve.

  • 2007-ben elkészült az első pólónk, ami azóta is sokak egyik kedvence
  • 2009 óta van egy előre kiválasztott, evangéliumi szakaszra épülő témája a zarándoklatnak, amire az útközben elhangzó tanítások épülnek
  • 2011-ben lett egy nappal hosszabb a zarándoklat, amikor régi hiányosságunkat pótolva a győri bencés monostort is bekötöttük az útvonalba. Az első néhány évben az itteni gyülekező után másnap vonattal értünk Pannonhalmára, majd 2015-ben sikerült először a többi naphoz hasonlóan gyalogosan megtenni ezt a szakaszt.
  • Szerencsére a zarándoklaton és így a szervezői csapatban is van „utánpótlás”, így számos feladatot már volt lehetőség fiatalabbaknak átadni. Arnold atya a 2015-ös zarándoklat előtt köszönt el a közösségtől, Bulcsútól pedig a 2021-es zarándoklat előtt vette át a vezetést Eszes Levi és Molnár Marci.